Vittviks Herrgård

 

Vittviks Herrgård ligger vackert belägen längst in vid Kattedalsfjärden söder om Valdemarsvik. Om vi tar båten österut genom fjärden passerar vi så småningom den vackra herrgården Fågelvik som nyligen helrenoverats. Vi har då Fågelvik på höger sida och svänger mot babord och ser då till vänster Valdemarsviken som är Ostkustens enda fjord. Vi svänger däremot styrbord och ser då ut mot öppet hav. När vi fortsätter kommer vi till den vackra Gryts Skärgård och vill vi ta en längre tur norrut kommer vi till Sankta Annas skärgård. 

Själva anläggningen består av herrgården i tre plan samt tre mindre byggnader. Direkt när vi passerar grinden till anläggningen har vi till vänster Grindstugan med anor tillbaka till 1600-talet. Läs mer om Vittviks anor under Historik. Om vi sedan passerar herrgården ligger till vänster Sjöstugan och till höger Stallet. Den senare var ursprungligen en stallbyggnad men har nyligen byggts om med kök/vardagsrum på nedre plan och två sovrum på övre plan samt en stor balkong som vetter ner mot fjärden. 

Vi fortsätter ned mot stranden och bryggan och kommer då till Sjöboden. Här finns bastu och dusch samt ett stort förråd. Vid bryggan ligger lilla Motorbåten samt den stora Pontonbåten. 

Om vi återvänder upp mot herrgården så ser vi nere i trädgården till vänster den fina tennisbanan samt poolanläggningen.  

Vittviks Herrgård omges på alla sidor av Vittviks Gård som ägs och drivs av Henrik & Maria Ählman. De bedriver ekologiskt jordbruk med uppfödning av nötkreatur. 

I de fyra byggnaderna finns sammanlagt 33 ordinarie sängar. Till detta kommer ett stort antal extrasängar att användas vid behov. Stora matsalen rymmer maximalt 40 personer sittande vid bord till måltid. 

På övriga sidor finns mer information om sängplatser per rum, vägbeskrivning och bilder från anläggningen. Läs även mer på sidan ”Att bo på Herrgården” om regler för besökande till anläggningen. 

Varmt välkomna på besök